Ako som už sľúbila, overený recept na makarónky z vlašských orechov je tu! :)
Budeme potrebovať
2 bielka
110g mletých (vlašských) orechov/mandlí
130g práškového cukru
65g kryštálového cukru
Áno, naozaj je potrebné všetko si presne na gramy navážiť, len tak si zaistíte, že macarons a vydaria.
POSTUP
Orechy je potrebné 2x preosiať a tak sa zbaviť väčších kusov (dôležité!!).
Toto ide do koša.
Tretí krát ich preosejeme už aj s práškovým cukrom.
A dobre zamiešame.
Vo vedľajšej miske začneme mixovať bielka a keď začnú vyzerať nejako tak ako na obrázku, POMALY prisypávame kryštálový cukor.
Potom mixujeme na najvyššej rýchlosti, dokým sa cukor úplne nerozpustí (dáte si penu medzi prsty a ak už necítite granule cukru, je to ok).
Pena by mala byť taká hustá, že drží tvar a nekvapká ("stiff peaks").
Teraz vsypeme suché ingrediencie a ideme miešať.
!Tu robí najviac ľudí chybu a preto im macarons nevyjdu. Aj mne sa to už stalo... Miešame zlým spôsobom! Macarons sa musia miešať technikou tzv. folding! Ako na to?
Zmes treba jemne miešať a to vareškou/kovovou lyžicou (tú používam ja). Treba ju "prekrojiť" a zo strán nabrať späť. Tu je video:
Je to naozaj veľmi dôležité!
Najprv bude cesto husté a bude vyzerať nejako takto (drží na lyžičke, nepadá).
OPATRNE pokračujeme v miešaní, až kým je redšie a v "kusoch" padá z lyžičky:
Nesmie byť príliš husté (upečú sa hrudky) ani príliš tekuté (upečú sa ploché placky).
Cesto si potom dáme do cukrárenskej taštičky s okrúhlym koncom
a na plech vrstvíme asi takto ďaleko od seba. Potom plech poriadne pobúchame, aby sa všetky bublinky popraskali a namočeným prstom uhladíme nerovnosti na povrchu. Teraz ich musíme nechať 30min odstáť, aby sa vysušili. Kedy sú hotové? Keď sa ich dotknete a na povrchu sú takmer "suché".
Pečieme v predohriatej rúre na 160°C asi 9-13min, musíte skúsiť, kedy už sú pevnejšie a ľahko odlepiteľné od podložky.
Macarons potom môžeme plniť hocičím: džemom, krémom, čokoládovou ganache alebo nejakým frostingom na koláč, to už je na vás :) Ja som napríklad tieto naplnila slivkovým džemom a ten kontrast medzi sladkým makarónkom a kyslým džemom je excelentný!
Dobrú chuť! :)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára