xZDROJx |
Čokoláda. Pomaranč. Spolu ako pena. No už len to znie úžasne. Na Vianoce som chcela urobiť nejaký efektný dezert, ale keď som rozmýšľala nad penou, predstavila som si len aké nezdravé to je. Tak som googlila a našla som perfektný recept bez použitia šľahačky. Bola dokonca taká dobrá, že ju všetci hneď zjedli, takže som ju ani nestihla odfotiť :)
Budeme potrebovať:
recept som si trochu upravila
- 200g horkej čokolády
- kôru z 2 pomarančov
- šťavu z 1 pomaranča
- 4 bielka + 4 žĺtka
- 80ml vriacej vody
- 4PL cukru
POSTUP:
1.Ošúpeme si pomaranče a ich kôru spolu s lyžicou cukru ju nasypeme do horúcej vody a necháme asi 10min odstáť.
2.Zatiaľ si rozdelíme vajcia a odšťavíme jeden pomaranč.
3.Čokoládu si nalámeme na kúsky a pridáme šťavu z pomaranča, plus k tomu cez sitko prelejeme "sladkú vodu" - kôru zatiaľ necháme v sitku (nepridávame ešte teraz).
4.Čokoládu s vodou a šťavou máme v nejakej sklenenej mise/hrnci a nad parou ju rozpustíme.
Čo to znamená rozpustiť nad parou? - Máme menší hrniec/sklenenú misu a vložíme ju do väčšieho hrnca, v ktorom je asi 3-4cm vody, ale musíme sa uistiť, že misa s čokoládou sa nedotýka vody, inak by sa mohla pripáliť!
5. Do roztopenej čokolády za STÁLEHO miešania pridáme žĺtka, ale musíme naozaj rýchlo miešať, inak sa žĺtka uvaria!
6. Túto zmes vrátime do misy, v ktorej sme čokoládu rozpúšťali a varíme (nad parou), pokým to trochu nezhustne.
7. Keď to zhustne, cez sitko to prelejeme do nejakej čistej misy - cez sitko, aby sme zachytili vajíčka, ktoré sa náhodou uvarili a do novej misy preto, aby to rýchlejšie vychladlo.
8. Keď čokoláda vychladne, pridáme do nej 1/2 tej nastrúhanej kôry, ktorú sme si odložili.
9. Bielka si vymiešame mixérom a po asi minúte miešania začneme prisypávať tie 3PL cukru - pomaly a potom miešame na najvyššej rýchlosti, pokým nevznikne lesklý, tuhý sneh.
10. Sneh pomaly a opatrne primiešavame do čokoládovej vychladnutej zmesi metódou "folding":
Presne ako pani na videu: zmes akoby rozpolíme a pomaly špachtľou "prevraciame", pokým sa všetko nespojí :) Slúži to k tomu, aby sme nestratili objem bielok, pretože sú to práve bielka, ktoré čokoládovú penu robia penou.
11. Keď je celá zmes spojená a vymiešaná, pomaly ju nalejeme do pripravených pohárikov, ja som použila 6, ktoré majú objem asi 1,5dcl-2dcl.
12. Napokon penu dáme do chladničky stuhnúť na asi 4-5hod a keď podávame, posypeme zvyšnou pomarančovou kôrou.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára